Miért hasznos számomra a svájci 3 pillér intézményrendszere, ha nem biztos, hogy Svájcban tervezem a nyugdíjas éveimet?

Az állami szerepvállalás (AHV/AVS) sem az elöregedő európai társadalomban, sem Svájcban nem elegendő az anyagilag optimális nyugdíjas éveink biztosítása érdekében, saját hozzájárulásunk és felelősségünk elkerülhetetlen az információ korában.

Napjainkban Svájcban egy nyugdíjas személy nyugdíjjárulékait kizárólag 2 aktív munkavállaló járulékai fedezi, ellentétben az 1950-es években 30 aktív munkavállalóra jutott 1 nyugdíjas.

Miért hasznos ma svájci rezidensként a közel 2 évszádos múlttal rendelkező 3 pillér intézményrendszere a nyugdíjas éveinkben, ha a világ bármelyik országában is lesz aktuális a nyugdíjbavonulásunk?

A probléma világméretű, a jóléti társadalmak vezetője, az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb közgazdasági  problémája, ami a világgazdasági vezetőszerepét a közeljövőben negatívan befolyásolni fogja, illetve az elmúlt 30 év politikai döntései is visszavezethetők rá.

Magyarország helyzete a nyugdíj szempontjából kritikus, nem feledjük az egyéni nyugdíjjárulékaink állami felhasználását a 2010-as években és egy mai cikk alább olvasható:

/forrás: berni, szövetségi statisztikai hivatal:

 https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/soziale-sicherheit/berufliche-vorsorge.html

Svájci alkotmány (3 pillér intézményrendszere):

https://www.bsv.admin.ch/bsv/de/home/sozialversicherungen/bv/grundlagen-und-gesetze/grundlagen/gebundene-selbstvorsorge.html

USA statisztikai hivatal: https://www.usa.gov/retirement#item-212761

Magyarország: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_gazdas%C3%A1ga_1989-t%C5%91l

https://portfolio.hu/finanszirozas/biztositok-penztarak/magyar-nyugdijpenzek-milliardjai-egtek-el-par-honap-alatt.295662.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link/

A nyugdíjas éveket (65. életév férfiaknak, hölgyeknek a 64.életév) követő munkavállalás pénzügyi okokból sajnos már ma realitás Svájcban, a 2017-es évben a svájci nyugdíjasok 1/3-a ment a nyugdíjkorhatárnál 5 évvel később nyugdíjba.

/forrás: föderációs, neuchâteli statisztikai hivatal:

https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/kataloge-datenbanken/medienmitteilungen.assetdetail.40825.html

A svájci állam semlegessége miatt a mai svájci rezidens lakosságnak és a Svájcot elhagyó magánszemélyeknek (3.pillér fenntarthatósága svájci adókedvezmény nélkül: 3.pillér „b”: FINMA) a 3.pillér lehetősége „ajándéknak” tekinthető ma és a későbbi, esetleg nem svájci rezidens időszakokban szintén, mint megbízható, önkéntes magánnyugdíjpénztár.

A svájci alkotmány szerint a 3 pillér intézményrendszere biztosítja az optimális nyugdíjas éveket Svájcban (családoknak az aktuális éves AHV bruttó jövedelem 75%-a, egyszemélyes családoknak a 60%-a az elérendő, föderációs cél), emiatt adókedvezményben részesülünk, már B engedély esetén is.

Svájci rezidensként banki és biztosítási változatokban érhető el a szabadon választható 3.pillér intézményrendszere –kiegészíti az állami (AHV/AVS) 1.pillér, a szakmai (BVG, LPP) 2.pillérek nyugdíjjárulékait éves fizetésünk 8%-os mértékében-, melyiket, hol és miért válasszam?

A technikai ráta jelenleg alacsony (0,2%) banki és biztosítási változatban egyaránt, ahogy a svájci ingatlanhitelkamatok aktuális szintje.

Ha a banki megoldás mellett döntök 2 lehetőségem van, 3.pillér számlát nyitok vagy depozitszámlát.

Kockázati biztosítási lehetőségeket– élet és rokkantsági biztosítás- nem tartalmaz, Svájc elhagyása esetén a teljes megtakarítási rész elérhető, a 3.pillér számla éves kamata viszont nagyon alacsony (1-2% évente).

/forrás: UBS: https://www.ubs.com/ch/de/private/pension/pillar-3/retirement-account.html

CreditSuisse: https://www.credit-suisse.com/ch/de/privatkunden/vorsorge/saeule3/privates-vorsorgedepot3a.html//

Depozitszámla esetén magasabb megtakarítási szintet érhetünk  el magasabb kockázattal. (nem garantált a pozitív hozam).

/forrás: UBS: https://www.ubs.com/ch/de/private/pension/pillar-3/retirement-depot.html

CreditSuisse: https://www.credit-suisse.com/ch/de/privatkunden/vorsorge/saeule3/privates-vorsorgedepot3a.html/

A biztosítási megoldások  esetében az éves befizetéseink –éves maximum a 2018-as évben 6768 CHF a 3. pillér „a” változatában (banki megoldásokban megegyező mértékben) megtakarítási és kockázati biztosításokra szintén vonatkoznak.

Az elérhető hozam az életbiztosítással foglalkozó biztosítási társaságoknál változó, a banki megoldásoknál lényegesen magasabb a hosszabb vállalt időn át vállalt futamidő miatt, a téma piacvezetője a SwissLife (160 éves múlt), az AXA, a Generali és a PAX.

Ha további információt vagy konkrét svájci nyugdíjtervezést szeretne részletes, családi pénzügyi analízissel ebben a komplex témában, várom a szíves megkeresését az alábbi e-mail címen, vagy küldjön üzenetet:

zoltan.berentes@allianz.ch

https://facebook.com/pg/hunassistance/services/
https://www.linkedin.com/in/zoltan-berentes-98839744

Berentés Zoltán

Expert en Prévoyance, Financement d’immobilier et Assurances
Clientèle privée et professionnelle

Allianz Suisse Société d’Assurances SA
Agence générale Jacques Raemy
Chemin Louis-Hubert 2
1213 Lancy
http://www.allianz-suisse.ch

Mobile: +4178 784 2006
zoltan.berentes@allianz.ch
www.zoltanberentes.com